Japonská ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o 0,6 procenta

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. února (ČTK) - Japonská ekonomika klesla za říjen až prosinec ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,6 procenta, což bylo více než se čekalo. K poklesu přispělo zpomalení globálního ekonomického růstu, povodně v Thajsku a silný jen. Ve třetím čtvrtletí ekonomika po revizi stoupla o 1,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila vláda. Japonsko je třetí největší ekonomika světa.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení jen o 0,3 procenta. V celoročním přepočtu se hrubý domácí produkt snížil o 2,3 procenta, analytici čekali pokles o 1,4 procenta.

Ekonomové očekávají, že japonská ekonomika obnoví v letošním roce růst. Podpořit jí mají kroky na obnovu země po loňském zemětřesení a cunami. Výhled však zastiňuje dluhová krize v eurozóně a silný jen.

Domácí soukromá spotřeba se ve čtvrtletí zvýšila o 0,3 procenta. Spotřeba se na celkovém výkonu ekonomiky podílí více než polovinou.

Výdaje vlády se však ve čtvrtletí snížily. Důvodem bylo zpoždění schválení dodatečného rozpočtu 12 bilionů jenů (2,9 bilionu Kč). Peníze jsou určené na obnovu země po cunami.

Přední japonské vývozce, jako jsou firmy Sony a Honda, ve čtvrtletí těžce zasáhla slabá poptávka ze zahraničí a povodně v Thajsku. Japonské firmy používají Thajsko jako svoji výrobní základnu a pro výrobu součástek. Kvůli povodním však byly nucené některé závody v zemi přerušit výrobu a japonské společnosti neměly dostatek součástek pro výrobu.

"Tempo růstu se vrátí do pozitivního pásma a zůstane v letošním roce pozitivní, protože poptávka spojená s rekonstrukcí bude táhnout HDP vzhůru," uvedl ekonom Bank of America Merrill Lynch Masajuki Kičikawa. "Tempo růstu však bude závist na tom, zda se stabilizuje pokles vývozu," dodal.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v celoročním přepočtu o 2,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK