Akcie v Tokiu zpevnily, díky Řecku posílilo také euro

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden růstem, o který se částečně zasloužila příznivější nálada po schválení nových úsporných opatření v Řecku. Země by tak měla dostat nový záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč) a zároveň zůstat v eurozóně. Na devizových trzích ze stejného důvodu zpevnilo euro, přestože analytici upozorňují na přetrvávající nejistotu.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 52,01 bodu a den uzavřel výše o 0,58 procenta na hodnotě 8999,18 bodu. Stále však nepřekonal 200denní klouzavý průměr, který je důležitým technickým indikátorem a který se teď nachází v blízkosti hranice 9055 bodů. Širší index Topix dnes přidal 0,34 procenta a uzavřel na 781,68 bodu.

Řecký parlament v noci na dnešek podle očekávání schválil nová úsporná opatření, která jsou krajně nepopulární. Díky nim bude Řecko moci čerpat záchranný úvěr, bez nějž by téměř jistě už v březnu muselo vyhlásit státní bankrot. Země ale stále nemá vyhráno, protože nový úvěr ještě budou muset schválit ministři financí eurozóny.

"Nejsem si jist, zda je čas na oslavu. Pořád není jisté, zda ministři financí eurozóny budou se záchranným úvěrem souhlasit na schůzce, která je plánovaná na středu," poznamenal hlavní analytik devizového trhu Masafumi Jamamoto z makléřské společnosti Barclays Capital.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3235 USD, a smazalo tak část ztrát z konce minulého týdne. Díky obecně větší ochotě nakupovat rizikovější aktiva si australský dolar vůči dolaru americkému připsal 0,5 procenta a vystoupil na 1,0720 USD, zatímco americká měna proti japonskému jenu zpevnila na 77,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK