Schodek agrárního obchodu byl loni nejvyšší v historii

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Agrární zahraniční obchod ČR dosáhl loni historicky nejhoršího výsledku. Schodek se meziročně prohloubil o 97 milionů korun na 34,7 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR, čísla vycházejí z celní statistiky Českého statistického úřadu. Dovezeno bylo zemědělských produktů a potravin za rekordních 155,5 miliardy korun, což bylo o 15,5 miliardy více než předloni. Historicky nejvyšší byl také vývoz, jehož hodnota dosáhla 120,7 miliardy Kč.

Nejvyššího schodku, 14,3 miliardy Kč, dosáhl obchod s masem a droby. Deficit se proti roku 2010 prohloubil o 1,6 miliardy Kč. Dovezeno bylo do Česka masa za bezmála 19,5 miliardy korun. Tuzemská výroba masa dlouhodobě klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

"Je třeba udělat vše pro zvýšení živočišné produkce a její uplatnění na trhu, neboť jakékoliv snížení produkce v ČR se na trhu hbitě vyrovná, jinými slovy o kolik snížíme produkci my, o to více se doveze k nám," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. "Vláda a ministerstvo zemědělství musí využít všechny nástroje na podpory živočišné výroby a to včetně vyplacení národních doplňkových plateb TOP UP a maximálního využití národních podpor," dodal.

Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Nejhorší bylo loni, kdy zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky skončil s deficitem 34,6 miliardy korun. Agrární dovoz roste dlouhodobě rychleji než vývoz stejných kategorií zboží z Česka do zahraničí.

Podle předloňského vyjádření ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Česko by si však mělo udržet aktivní bilanci u komodit, které běžně v dostatečném množství produkuje. Například Agrární komora naproti tomu upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější, podobně jako soběstačnost energetická.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK