Rehn uvítal reformy v Řecku a věří, že pomoc od eurozóny dostane

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes uvítala, že řecký parlament schválil balík dalších tvrdých reforem a úspor. Podle komisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna jde o výraz odhodlání ukončit spirálu neudržitelných veřejných financí. Šlo podle něj o klíčovou podmínku pro schválení druhého záchranného balíku půjček pro Atény. Rehn věří, že Řekové splní i další tak, aby eurozóna mohla další pomoc schválit.

Řecký parlament krátce před nedělní půlnocí schválil balík úspor. Schvalování ale provázely v ulicích Atén i dalších měst masivní protesty, které na některých místech přerostly v násilnosti, při nichž bylo zraněno přes 120 lidí. Podle Rehna jsou tyto násilnosti nepřijatelné.

Eurokomisař zdůraznil, že Řecko si po dlouhou dobu žilo nad poměry a že takový ekonomický model nedále nemůže uplatňovat. Zdůraznil také, že je nyní nezbytné, aby Řekové přijaté reformy také převedli do praxe.

"Je evidentní, že ekonomický model, který Řecko uplatňovalo do roku 2009, není možné dále aplikovat," poznamenal Rehn v krátkém vystoupení před bruselskými novináři. "Vedl k zásadním nerovnováhám a nejistotám," dodal.

Rehn rovněž poznamenal, že varianta škrtů a reforem je pro řecký lid lepší, než kdyby zemi zachvátil neřízený bankrot. Jednak by vyvolal chaos v Řecku, ale také by samozřejmě podle komisaře vedl i k "nákaze" v celé Evropě.

O schvalování druhého záchranného balíku pro Řecko by eurozóna mohla rozhodovat už ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK