Itálie prodala pokladniční poukázky, vyšetřuje ale slabší zájem

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. února (ČTK) - Itálie v aukci prodala pokladniční poukázky v objemu 8,5 miliardy eur (asi 214,6 miliardy Kč) se splatností jeden rok. Umístila celý plánovaný objem, a to s průměrným úrokem 2,23 procenta. To je lepší výsledek než v minulé aukci, kdy úrok činil 2,74 procenta. Zájem o papíry ale pouze mírně překročil nabídku a tamní úřady teď zjišťují, zda příčinou nebyly technické problémy.

Prodaly se také poukázky v objemu 3,5 miliardy eur (asi 88,4 miliardy Kč) splatné letos v červnu. Průměrný úrok těchto papírů se snížil na 1,55 z předchozích 1,64 procenta.

Třetí letošní aukce otestovala náladu na trhu po nedávném snížení hlavního ratingu Itálie. Vláda premiéra Maria Montiho se snaží vypořádat s vysokým rozpočtovým deficitem, proti němuž bojuje výdajovými škrty a zvýšením daní. Nemá totiž na vybranou, protože ekonomika stagnuje, takže s dodatečnými příjmy se příliš počítat nedá.

Za pokračujícím poklesem úroků je zřejmě postoj Evropské centrální banky (ECB), která na konci loňského roku zaplavila finanční systém levnými penězi. Ty si od ní mohly v neomezeném objemu vypůjčit banky z eurozóny. Této možnosti využilo několik set ústavů, které za část peněz nakupují i státní dluhopisy. To bylo částečně i cílem ECB. K nabídce dalších levných úvěrů se teď ECB chystá.

Takzvaný ukazatel bid-to-cover, který vyjadřuje zájem investorů, činil pouze 1,1. To znamená, že poptávka převýšila nabídku jen asi o deset procent. Obvykle to bývá mnohem více. V předchozí aukci byl tento ukazatel na hodnotě 1,5.

Zdroj z italské centrální banky agentuře Reuters řekl, že za slabší poptávkou po krátkodobých pokladničních poukázkách mohou být i technické problémy. Některé banky, které zadávaly objednávky do systému, si prý v závěru aukce stěžovaly na problémy. Centrální banka podle zdroje zjišťuje, zda se podezření na technické problémy potvrdí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK