Inflace podle analytiků stoupla v lednu kvůli DPH nad tři pct.

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Inflace na počátku letošního roku překonala kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a růstu regulovaných cen tříprocentní hranici. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK, podle kterých lednová meziroční inflace činila 3,1 procenta. Meziměsíčně inflace činila podle odhadů 1,4 procenta. Údaje o inflaci za leden zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 16. února.

"Důvodem vysokého lednového růstu je již tradičně změna regulovaných cen, tedy u elektřiny, nájemného, vodného a stočného, plynu nebo tepla. Letos se k tomu přidala i změna nižší sazby DPH," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle něj příspěvek regulovaných cen a změny daní do inflace bude činit 1,57 procentního bodu. "Z toho primární dopad změny DPH by měl činit 1,08 procentního bodu," uvedl.

Výsledek lednové inflace přitom bude podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky patrně nejzajímavějším údajem, který Český statistický úřad v únoru zveřejní. "Inflaci zvýší jednak regulované ceny, spotřební daně a také zvýšení DPH, které však pravděpodobně mělo na inflaci výrazný vliv už koncem roku 2011," uvedl.

"Hlavními faktory byly růst cen pohonných hmot, zvýšení dolní sazby DPH a oslabení koruny," uvedl i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Inflace tak podle analytika ČSOB Petra Dufka zrychluje, zatímco mzdy nikoliv. "Předpokládám proto, že v letošním roce dojde k propadu reálných mezd, za nímž bude následovat další pokles reálné spotřeby domácností," uvedl Dufek.

Jediný výraznější pokles cen lze podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře zřejmě očekávat pouze u obuvi a oděvu v důsledku tradičních výprodejů na začátku roku. "Za celý rok očekáváme průměrnou inflaci 3,1 procenta," uvedl.

I podle České národní banky se celková inflace kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně těsně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit pod dvouprocentní inflační cíl ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK