ECB opět nechala nákupy dluhopisů zemí eura na minimální úrovni

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. února (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) minulý týden ponechala nákupy státních dluhopisů na velmi nízké úrovni už třetí týden za sebou. Objem nákupů se snížil na 59 milionů eur (1,5 miliardy Kč) ze 124 milionů eur v předešlém týdnu a 63 milionů eur o týden dříve. Prudké omezení kontroverzních nákupů jí umožnilo výrazné zlepšení situace na trhu dluhopisů zemí eurozóny od druhé poloviny ledna.

ECB od začátku nákupů dluhopisů na trhu v květnu 2010 utratila tímto způsobem celkem 219,5 miliardy eur, uvedla agentura Reuters. Ještě v týdnu do 20. ledna ECB vydala na nákupy 2,2 miliardy eur, poté je ale snížila na minimum. Na trhu se v té době začaly projevovat příznivé dopady rozsáhlých dlouhodobých úvěrů ECB komerčním bankám z konce prosince.

Pomocí nákupů státních dluhopisů ECB bojuje proti dluhové krizi, která zvyšuje výnosy státních dluhopisů, a zvedá tím úvěrové náklady vlád ohrožených zemí. Obligace nakupuje ECB na sekundárním trhu, čímž přispívá k růstu jejich ceny, a tím k poklesu výnosů.

ECB v roce 2010 kupovala zejména řecké, irské a portugalské dluhopisy, od loňského léta se ale zaměřila na italské a španělské obligace, jejichž výnosy rostly na rekordní úrovně. Například výnos desetiletého italského dluhopisu se loni na podzim pohyboval nad kritickou hranicí sedmi procent, nyní ale klesl na zhruba 5,50 procenta.

ECB poskytla bankám na konci roku levné tříleté úvěry v sumě téměř půl bilionu eur. Banky část těchto peněz investovaly do nákupů státních dluhopisů, což zmírnilo dluhovou krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK