Prezident Klaus s více než 60 podnikateli navštíví Turecko

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Více než 60 tuzemských podnikatelů doprovodí prezidenta Václava Klause na jeho čtyřdenní státní návštěvě Turecka, která začne v úterý. Podnikatelé mají šanci získat v Turecku kontrakty v oblasti energetiky, životního prostředí, dopravě nebo těžbě surovin. Turecko patří tradičně mezi dvacítku nejvýznamnějších českých obchodních partnerů.

Prezident Klaus se v úterý setká v hlavním městě Ankaře se svým tureckým protějškem Abdullahem Gülem, s místopředsedou vlády Alim Babacanem a s předsedou parlamentu Cemilem Çiçekem. Prezident rovněž zahájí Česko-tureckého podnikatelské fórum, které bude pokračovat i v dalších navštívených tureckých městech Adana a Mersin. Ve městě Mersin se rovněž zúčastní slavnostního otevření nového honorárního konzulátu České republiky v Turecku, v Adaně vystoupí na tamní univerzitě.

V rámci cesty do Turecka má být podepsáno několik smluv. Představitelé České exportní banky mají mimo jiné stvrdit mandátní smlouvu o financování výstavby přístavní infrastruktury a obchodního centra v Istanbulu. Firma PSG International potvrdí se svým tureckým partnerem smlouvu o strategické spolupráci. Dalšímu oživení vzájemných kontaktů a zlepšení pomoci firmám by mohl přispět podpis Memoranda o spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a partnerskou Obchodní a průmyslovou komorou Mersin.

Zájem podnikatelů a zástupců tuzemských firem údajně překonal očekávání, proto budou vypravena z ČR hned dvě letadla. "Zájem o turecký trh je v této době enormní. Potvrzuje to i účast šesti desítek tuzemských firem na podnikatelské misi," uvedla Dagmar Kuchtová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, který misi organizuje.

Mise se zúčastní například zástupci strojírenských firem, energetických společností nebo i bank, které poskytují exportní úvěry. ČSOB například oznámila, že před podpisem je smlouva na vývozní odběratelský úvěr za 37 milionů eur (928 milionů korun) pro společnost Škoda Power, který se týká parní turbíny pro elektrárnu Bolu Goynuk. Při návštěvě Turecka by se měly podle informací ČTK domluvit další detaily kontraktu.

Podle dostupných údajů celkový obrat obchodu mezi ČR a Tureckem dosáhl v roce 2010 rekordní úrovně. V korunovém vyjádření se zvýšil o více než čtvrtinu na 38,5 miliardy korun. Vývoz v roce 2010 stoupl o více než pětinu na téměř 20 miliard korun, dovoz vzrostl o třetinu na 18,66 miliardy korun.

Od ledna do července roku 2011 celkový vývoz do Turecka činil 14,05 miliardy korun a dovoz z Turecka 13,51 miliardy korun. Obrat obchodu s Tureckem činil za prvních sedm měsíců loňského roku 27,56 miliardy korun.

Podle údajů Českého statistického úřadu celkový obrat zahraničního obchodu České republiky loni stoupl o 596,5 miliardy korun na 5,5 bilionu Kč.

sos pba

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK