Cena akcií Applu se poprvé dostala nad 500 dolarů za kus

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. února (ČTK) - Cena akcií amerického technologického gigantu Apple dnes poprvé v historii překročila 500 dolarů za kus. Tržní hodnota podniku tak podle agentury AP dosahuje 465 miliard dolarů (8,8 bilionu Kč).

V roce 1997, kdy firma čelila hrozbě bankrotu, stála jedna její akcie pouze 3,19 dolaru. Společnost však od té doby zažila výrazné oživení, a to mimo jiné díky hudebním přehrávačům iPod, po kterých přišly rovněž populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Na úspěchu Applu se velkou měrou podílel spoluzakladatel podniku Steve Jobs, který v loňském roce zemřel. Jobs byl v květnu 1985 z Applu propuštěn, v roce 1997 byl ale povolán zpět. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.

Apple minulý měsíc oznámil, že jeho čistý zisk se v posledních třech měsících loňského roku více než zdvojnásobil na zhruba 13 miliard dolarů. Podle BBC tak vykázal čtvrtý největší čtvrtletní zisk v historii amerického podnikového sektoru.

Firma po zveřejnění těchto výsledků překonala v tržní kapitalizaci ropnou společnost Exxon Mobil. Stala se tak nejhodnotnější společností ve Spojených státech. Exxon Mobil má nyní tržní hodnotu 400 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK