Pražská burza posílila o dvě procenta, PX je zpět nad 1000 body

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes po páteční razantní ztrátě výrazně rostl a patřil mezi nejlepší v Evropě. Hlavní index PX je v úvodu týdne opět nad hranicí 1000 bodů, dnes přidal 1,98 procenta na 1010,4 bodu. Burzu táhly nahoru především banky, dařilo se i ČEZ a Telefónice. Mediální CME posílila o více než sedm procent. Ztrátovými byly jen KIT digital a Pegas Nonwovens, vyplývá z výsledků burzy.

Také evropské akcie vstoupily do nového týdne úspěšně. "Hlavní zásluhu na tom mělo noční zasedání řeckého parlamentu, který schválil požadovaná úsporná opatření, a krátce po otevření trhů tak letěly vzhůru hlavně akcie finančních titulů," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Z velkých emisí se v Praze nejvíce dařilo bankovním titulům. Komerční banka získala 2,88 procenta na 3710 korun a Erste Bank byla výše o 1,98 procenta na 475 korun. Analytici HSBC zvýšili cílovou cenu pro akcie Erste na 23 eur (579 Kč) z 15 eur (378 Kč), zatímco doporučení ponechali na "neutrální", upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Energetická společnost ČEZ si polepšila o 1,74 procenta na 819 korun. Na kurzu akcií se podle Němého nijak negativně neprojevilo prohlášení českého ministra průmyslu Martina Kuby o tom, že by firma měla plánované rozšíření jaderné elektrárny Temelín financovat bez státních garancí, což by v budoucnu mohlo vést ke snížení dividend.

Cena akcií telekomunikačního operátora Telefónica ČR stoupla o 1,08 na 376 korun.

Nejvýraznější růst dnes zaznamenala mediální společnost CME, která podle Kohouta těží z růstu na svém primárním trhu, americkém Nasdaqu. V Praze si její akcie polepšily o 7,10 procenta na 170,50 Kč. Čtyři procenta si pak připsal developer Orco a kolem tři a půl procenta pojišťovna VIG a akcie sítě autobazarů AAA Auto.

Ztrácely naopak cenné papíry technologické KIT digital, a to 2,79 procenta na 222,60 Kč, a textilka Pegas Nonwovens, jejíž akcie zlevnily o 0,42 procenta na 448,10 Kč.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za téměř 1,3 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 424 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK