Ceny ropy díky krokům k záchraně Řecka posílily

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Světové ceny ropy na počátku týdne díky schválení úsporných plánů v Řecku a růstu kurzu eura posílily. Severomořská ropa Brent ale později kvůli zmírnění tuhých mrazů v Evropě a trvající ekonomické nejistotě v eurozóně část zisků ztratila.

Cena Brentu v 16:40 SEČ stoupla o necelého půl dolaru na 117,75 dolaru za barel a předtím se vyhoupla až na 118,33 dolaru, k blízkosti čtvrtečního maxima za více než půl roku. Americká lehká ropa WTI posílila o více než 80 centů na zhruba 99,50 dolaru za barel.

Nedělní krok řeckého parlamentu, který schválil vládní úsporný balík, otevřel cestu k novému mezinárodnímu úvěru a odvrácení bankrotu. To dnes na finančních trzích vyvolalo oživení většiny rizikových aktiv jako akcií a komodit. K posílení komodit navíc přispělo oslabení dolaru vůči sílícímu euru.

Ohledně Řecka zůstává stále nejistota, protože dalším krokem bude středeční rozhodování ministrů financí eurozóny o druhém záchranném balíku. Trh s ropou rovněž podkopávají nepříznivé vyhlídky evropské ekonomiky, nad nimiž v posledních týdnech načas převážil vliv mrazivého počasí ve většině Evropy.

Silněji ale nyní na trh působí hrozby přicházející z Blízkého východu. Mezi Íránem a Západem se stále zvyšuje napětí a dalším faktorem růstu cen jsou násilnosti v Sýrii, které mohou ve svém důsledku rovněž ohrozit dodávky z regionu. Analytici také věří, že ekonomickou slabost v Evropě zastíní oživení v USA a nadále silná poptávka v Asii.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 117,75 117,31 New York - Nymex WTI březen 99,54 98,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK