Americké akcie v pondělí posílily díky schválení úspor v Řecku

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily poté, co řecký parlament schválil reformy a úspory nezbytné k získání nové finanční pomoci a odvrácení hrozícího bankrotu. Akcie technologického gigantu Apple se vyšplhaly na nové rekordní maximum.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,57 procenta na 12.874,04 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,68 procenta na 1351,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,95 procenta na 2931,39 bodu.

Cena akcií Applu v pondělí stoupla o 1,9 procenta na 502,60 dolaru. Poprvé v historii tak překročila 500 dolarů. Výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad tak pokračuje v růstu, který začal před více než dvěma týdny po zveřejnění překvapivě příznivých čtvrtletních výsledků.

Vzhůru zamířily rovněž finanční tituly. Společnost Bank of America posílila o 2,2 procenta a konkurent JPMorgan Chase stoupl o 1,8 procenta, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu euro díky schválení řeckých úspor posílilo. Jeho nárůst však zmírnily přetrvávající obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta 1,3190 USD.

"Euro v pondělí stouplo, protože Řecko schválilo opatření ke snížení rozpočtového deficitu," uvedl analytik David Song ze společnosti DailyFX. "Tento růst však může být pouze krátkodobý, protože vyhlídky pro Evropu zůstávají nepříznivé," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK