Japonské akcie v reakci na zmírnění měnové politiky posílily

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. února (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily podobným tempem jako v pondělí a jejich index se dostal k významné technické hranici. Investoři tím reagovali na zmírnění měnové politiky japonské centrální banky. Kurz jenu naopak po kroku Bank of Japan (BOJ) klesl.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,6 procenta na 9052,07 bodu a dotkl se svého 200denního klouzavého průměru. Širší index Topix zpevnil o 0,7 procenta na 786,80 bodu.

Centrální banka dnes neočekávaně zmírnila měnovou politiku tím, že rozšířila svůj program nákupů aktiv. Navíc definovala jako krátkodobý orientační cíl mít inflaci spotřebitelských cen na jednom procentu. Japonsko trpí dlouhodobě deflací, takže stanovení kladného inflačního cíle znamená, že centrální banka bude mít snahu zvyšovat množství peněz v oběhu, a tím podporovat ochabující ekonomiku.

Růst byl dnes nejvýraznější u akcií vývozců. Akcie společností Toyota Motor a Canon vzrostly o téměř dvě procenta.

Na asijském devizovém trhu jen všeobecně oslaboval, což je rovněž jeden z cílů měnové politiky BOJ. Silný kurz jenu podkopává japonský vývoz, který je hlavním motorem ekonomiky.

Jen vůči dolaru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,4 procenta na 77,88 JPY a vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 102,52 JPY. Dolar k evropské měně posílil o 0,2 procenta na 1,3164 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK