Odhady: Čistý zisk Komerční banky klesl kvůli Řecku pod 10 mld.Kč

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Čistý zisk Komerční banky loni klesl meziročně o více než čtvrtinu na 9,5 až 9,8 miliardy korun, odhadují analytici oslovení ČTK. Počítají přitom s dalším odpisem hodnoty řeckých dluhopisů, které banka drží. V roce 2010 banka vykázala čistý zisk 13,33 miliardy korun. Hospodářské výsledky zveřejní Komerční banka, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, ve čtvrtek 16. února.

"Z pohledu dosaženého celoročního čistého zisku byl rok 2011 zřejmě v případě KB nejhorším za posledních pět let. Odpis hodnoty řeckých státních dluhopisů, který očekáváme celkem 5,4 miliardy korun, se do výsledku vloni zakousl skutečně významně," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Bez vlivu těchto odpisů by se podle něj čistý zisk Komerční banky vyšplhal na historický rekord těsně pod 14 miliardami korun.

Celkový odpis dluhopisů by tak podle Hatlapatky měl u Komerční banky činit 70 až 75 procenta jejich hodnoty. "To by ve čtvrtém čtvrtletí znamenalo dodatečný odpis 0,7 až 1,1 miliardy korun," upozornil. Ke konci třetího čtvrtletí loni banka snížila hodnotu řeckých vládních dluhopisů, které drží, o 4,3 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos loni podle odhadů stoupl o zhruba tři procenta na 22,2 miliardy korun. Příjmy z poplatků a provizí banka snížila na 7,5 miliardy korun. Provozní náklady bance stouply na 13,4 miliardy korun, odhadují analytici.

"Stěžejní bude z pohledu investorů výše navrhované dividendy a případný komentář k vývoji dividendové politiky do budoucna," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. Podle něj Komerční banka vyplatí ze zisku roku 2011 dividendu 200 korun na jednu akcii. V předchozím roce to bylo 270 korun na jednu akcii.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Předloni vykázala konsolidovaný čistý zisk 13,33 miliardy korun, což bylo meziročně o 21,1 procenta více. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK