Koruna dopoledne pod tlakem negativní nálady investorů oslabuje

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Česká měna byla dnes dopoledne pod tlakem negativní nálady ve světě a oslabila. Ztráty ale nebyly velké, kolem 10:30 byla koruna proti pondělnímu závěru k euru slabší o dva haléře na 25,10 Kč/EUR. Vůči dolaru ztratila devět haléřů a vrátila se nad 19 korun za dolar na 19,07 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytiků je kurz koruny k dolaru pouhým výsledkem pohybu kurzů koruny vůči euru a dolaru proti euru, které dopoledne pokračuje v oslabování po snižování ratingů v Evropě.

"Pondělní odpolední pokles si euro protáhlo i do dnešního dne. Nyní se vůči dolaru obchoduje na 1,3165 USD/EUR. Pozitivní vliv řecké dohody vyprchává a před středečním jednáním ministrů financí eurozóny je tu stále nejistota. K tomu se přidala agentura Moody´s snížením ratingu pěti zemí eurozóny a zhoršením výhledu na negativní u dalších tří v rámci EU," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Poukázal na to, že dnes dopoledne klesá nejen euro, ale i hlavní akciové indexy.

Finanční trhy by mohl ovlivnit výsledek indexu ZEW důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku, který by se měl podle Vlka zlepšit, ale zůstat v záporu. Odpoledne se pozornost zaměří na americké maloobchodní tržby. "Odhady předpokládají zlepšení a ukazují na trvající optimismus ohledně ekonomiky USA," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK