Pražská burza dopoledne mírně oslabila, nedařilo se bankám

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne částečně korigovala pondělní zisky, hlavní index PX v 11:20 ztrácel 0,35 procenta na 1006,9 bodu. Praha stejně jako další západoevropské trhy reagovala na horší rating několika ekonomik EU od agentury Moody's, snížený rating se negativně projevil především u bankovních titulů, vyplývá z výsledků burzy.

Rakouská Erste Bank a Komerční banka oslabily shodně zhruba o jedno a čtvrt procenta na 470 Kč, resp. 3665 korun, pojišťovací skupina VIG přišla o procento na 855 korun.

Téměř dvouprocentní ztráta postihla dopoledne také akcie mediální CME a vůbec nejvíc dopoledne oslabily akcie technologické KIT digital. Ztratily přes tři procenta na 215,50 Kč.

"Výběr zisků vidíme také u akcií ČEZu, kde určitý negativní vliv může mít i pokles cen elektřiny na německé energetické burze, kde kontrakt pro příští rok za poslední týden oslabil o pět procent na 51 EUR/MWh," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Naopak nejziskovější byla dopoledne těžební NWR, posílila o půl procenta ke 153 korunám za akcii.

Oslabovaly i další evropské trhy, negativní náladu investorů zapříčinila zpráva agentury Moody's. Ta zhoršila rating o jeden až dva stupně hned šesti zemím EU, a to Španělsku, Itálii, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku a Maltě. Upraveno bylo navíc i hodnocení zemí s nejvyšším ratingem "AAA", kde si sice Francie, Velká Británie i Rakousko hodnocení udržely, ale výhled byl stanoven jako negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK