Portugalská ekonomika loni klesla o 1,5 procenta

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 14. února (ČTK) - Portugalský hrubý domácí produkt v loňském roce klesl o 1,5 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil tamní statistický úřad. V samotném čtvrtém čtvrtletí se portugalská ekonomika meziročně propadla dokonce o 2,7 procenta.

Údaje podle agentury Reuters ukazují prohlubující se hospodářskou recesi v zemi, která je v rámci finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) nucena zavádět bolestivá úsporná opatření.

Celoroční pokles ekonomiky byl nicméně o něco mírnější, než předpokládala vládní prognóza. Ta počítala s propadem o 1,6 procenta. V roce 2010 portugalská ekonomika stoupla o 1,4 procenta. V letošním roce čeká vláda zhruba tříprocentní pokles kvůli negativním důsledkům úsporných opatření.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).

Portugalsko již zvýšilo daně, omezilo rozpočtové výdaje a snížilo mzdy, aby splnilo přísné fiskální podmínky stanovené touto dohodou. Tyto kroky mají negativní vliv na spotřebu i investice. Řada z nich nicméně vstoupila v platnost až od ledna, takže se jejich dopad v údajích o hospodářském vývoji plně projeví teprve později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK