Liberecký kraj dal ČD za pozdní dodávky Stadlerů pokutu 3 miliony

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 14. února (ČTK) - Liberecký kraj vyměřil Českým drahám za pozdní dodávky moderních švýcarských vlaků Stadler pokutu téměř tři miliony korun. Částka navíc zřejmě nebude konečná, může ještě stoupnout. ČTK o tom dnes informoval hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Moderních vlaků mělo na Jizerskohorské železnici jezdit do poloviny prosince 16. Dva nebyly nasazeny dosud a s jejich dodáním se nyní počítá do konce února.

"Za nedodržení nasazení požadovaných vozidel Stadler za prosinec 2011 budeme u Českých drah uplatňovat smluvní sankci 2,986.350 korun," uvedl náměstek. Poté, co budou dodány výkazy za měsíc leden, je pravděpodobné, že bude následovat ještě další sankce.

Pozdní nasazování vlaků Českými drahami Sepp označil za manažerské selhání. Na některých tratích podle něj navíc byly i zmatky v jízdních řádech. Vlaky se na přelomu roku zpožďovaly a lidé nestíhali navazující spoje. "Máme zjištěno, že například na trase Černousy - Frýdlant - Liberec nejezdily vlaky přesně dennodenně," dodal náměstek. Vyjádření Českých drah ČTK zjišťuje.

Jizerskohorská dráha představuje zhruba 35 procent regionální dopravy v Libereckém kraji. Zahrnuje železniční dopravu v celém Frýdlantském výběžku a z Liberce na Jablonec, Tanvald a Harrachov a ze Smržovky do Josefova Dolu. Tendr na zajištění dopravy kraj vypsal už v roce 2008. Podmínkou byly lepší služby a moderní vlaky. Do soutěže se přihlásilo pět zájemců. Nejvýhodnější nabídku podaly České dráhy. Jezdí za 107,90 koruny za kilometr a zakázku získaly na 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK