Rehn: Španělsko by mělo doložit, jak letos hodlá snížit deficit

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 14. února (ČTK) - Španělsko by mělo urychleně předložit rozpočet na letošní rok a doložit, jak hodlá snížit rozpočtový deficit. Novinářům ve Štrasburku to řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Zdroje agentury Reuters už předtím naznačily, že EU patrně zahájí proti Španělsku procedurální kroky za to, že země odkládá požadovaná úsporná opatření.

Rehn řekl, že EU zatím žádné rozhodnutí v této věci neučinila. Evropská komise podle něj nejprve dokončí hodnotící zprávu o fiskální situaci všech 27 členských zemí.

"Nedělejme v této fázi žádné předčasné závěry, protože my teprve dokončujeme předpovědi," řekl Rehn. Případné kroky, o nichž hovoří zdroje Reuters, by unie nejpozději do května podnikla proti nové španělské vládě. Reuters v souvislosti s odkladem úsporných opatření zmiňuje regionální volby, které se mají ve Španělsku konat příští měsíc.

"Očekáváme, že španělská vláda řádně doloží opatření, která oznámila a která mají veřejné finance vrátit na udržitelnou úroveň," řekl Rehn s tím, že Madrid si má pospíšit i s přípravou státního rozpočtu na letošní rok. To je nezbytný předpoklad k tomu, aby země splnila fiskální cíle na tento rok. Plnění stanovených cílů Rehn očekává i v návrzích na rok 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK