Japonský jen po zasedání centrální banky klesá

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. února (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích oslabuje k dolaru i euru a vůči dolaru se ocitl nejníže za více než tři měsíce. Reaguje tak na rozhodnutí centrální banky rozšířit program nákupu dluhopisů. Nepříznivé údaje z amerického maloobchodu však zisky dolaru částečně zmírnily.

V 17:10 SEČ jen k dolaru klesl o 1,1 procenta na 78,40 JPY a vůči euru oslabil o 0,7 procenta na 103,02 JPY. Kurz eura k dolaru se snížil o 0,4 procenta na 1,3138 USD, napsala agentura Reuters.

Japonská centrální banky dnes překvapivě uvolnila svou měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů a poskytování levných úvěrů o deset bilionů jenů (2,4 bilionu Kč) na 65 bilionů jenů. Základní úrokovou sazbu však podle očekávání ponechala beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta. Chce tak podpořit japonskou ekonomiku. Nakupovat plánuje banka převážně dlouhodobé státní dluhopisy Japonska.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že maloobchodní tržby v lednu rostly, růst však byl mnohem nižší, než čekali analytici. Ministerstvo rovněž revidovalo směrem dolů údaje za prosinec a listopad.

Analytici se domnívají, že navzdory dnešnímu poklesu jenu se investoři k japonské měně opět vrátí. Důvodem je dluhová krize v eurozóně, která zvyšuje zájem o bezpečnější investice, mezi které se jen řadí.

Klesá i britská libra, která se k dolaru propadla až na nejnižší hodnotu za dva týdny. Investory znervóznila ratingová agentura Moody's, která varovala, že by mohla Británii snížit nejvyšší rating Aaa kvůli výhledu slabého růstu a rizikům plynoucím z úvěrové krize v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK