Pražská burza mírně korigovala pondělní zisky, nedařilo se bankám

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Pražská burza dnes částečně korigovala pondělní zisky, když stejně jako další západoevropské trhy reagovala na horší rating několika ekonomik EU od agentury Moody's. Závěrečný hlavní index PX klesl o 0,56 procenta na 1004,6 bodu, snížený rating se negativně projevil hlavně u bankovních titulů. Vyplývá to z výsledků burzy.

Za celodenní bilancí pražské burzy se podle Josefa Kohouta z Patria Finance skrývá vliv především akcií Erste Group Bank, které oslabily o 3,09 procenta na 460,30 koruny. Cenné papíry Komerční banky ztratily 0,81 procenta na 3680 korunách.

Největší ztráty dnes měla akcie technologické firmy KIT digital a mediální skupiny CME. Akcie KITD proti pondělku klesly o 4,72 procenta na 212,10 koruny a CME o 3,21 procenta na 165,02 koruny.

Nejvíce dnes naopak získaly akcie pojišťovny VIG, a to 2,31 procenta na 885 korun. Dařilo se také energetickému titulu ČEZ, který stoupl o 0,12 procenta na 820 korun.

Oslabovaly i další evropské trhy, negativní náladu investorů zapříčinila zpráva agentury Moody's. Ta zhoršila rating o jeden až dva stupně hned šesti zemím EU, a to Španělsku, Itálii, Portugalsku, Slovinsku, Slovensku a Maltě. Upraveno bylo navíc i hodnocení zemí s nejvyšším ratingem "AAA", kde si sice Francie, Velká Británie i Rakousko hodnocení udržely, ale výhled byl stanoven jako negativní.

Kohout dodal, že trhy byly v průběhu dne podpořeny emisemi dluhopisů a poukázek Itálie, Španělska a Řecka, kde v aukcích výnosy klesly a poptávka se proti předešlým aukcím z většiny zvýšila. "Na trh dluhopisů zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí nadále příznivě působí rozsáhlá úvěrová podpora, kterou Evropská centrální banka na konci prosince poskytla bankovnímu sektoru v eurozóně," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK