Ropa kvůli napětí na Blízkém východě mírně roste

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. února (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně rostou. Přispívá k tomu napětí na Blízkém východě a silná statistika z Německa. Zisky však zbrzdila slabá statistika z USA a varování agentury Moody's, že by mohla snížit nejvyšší rating Franci, Británii a Rakousku, které obnovilo obavy z dluhové krize v eurozóně.

Cena severomořské ropy Brent v 17:50 SEČ stoupla o 12 centů na 118,05 dolaru za barel, když během dne se pohybuje oběma směry. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 37 centů na 101,28 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Ratingová agentura Moody's dnes varovala, že by mohla snížit úvěrové hodnocení Francii, Británii a Rakousku, které mají v současnosti nejvyšší hodnocení Aaa. Současně zhoršila rating šesti evropských zemí, včetně Itálie, Španělska a Portugalska. Důvodem jsou rizika plynoucí z evropské dluhové krize.

Německý institut ZEW dnes uvedl, že důvěra investorů a analytiků v Německou ekonomiku tento měsíc výrazně stoupla. Lepší statistika a úspěšný prodej italských dluhopisů zmírnily obavy o vývoj poptávky po ropě z Evropy.

Maloobchodní tržby v USA však v lednu rostly mnohem pomaleji, než se čekalo. Ministerstvo obchodu rovněž revidovalo směrem dolů údaje za předchozí dva měsíce.

Ceny ropy podporuje pokračující napětí na Blízkém východě. Izrael obvinil Írán a libanonskou organizaci Hizballáh, již Írán podporuje, z dvou bombových útoků na izraelské ambasády v Indii a Gruzii. Izrael a Írán jsou již ve sporu kvůli teheránskému jadernému programu. V Thajsku pak byl dnes vážně zraněn Íránec, jemuž vybuchla předčasně nálož, kterou nesl. Zvyšuje se i násilí v Sýrii.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 118,05 117,93 New York - Nymex WTI březen 101,28 100,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK