Akcie v USA po horší statistice mírně oslabují

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, který byl částečně výsledkem reakce na horší statistiku. Investoři tak omezili nákup rizikovějších aktiv, mezi něž akcie patří. Analytici ale tvrdí, že příznivá nálada na burzách trvá a korekce se dala po silném růstu očekávat. Například index Nasdaq Composite se pohybuje v blízkosti nejvyšších hodnot za více než deset let.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.844 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,2 procenta. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 0,3 procenta a nacházel se blízko hranice 1348 bodů. Z hlavních indexů si nejhůře vedl Nasdaq Composite, který měl ztrátu skoro půl procenta na 2918 bodů.

Ve Spojených státech byla zveřejněna statistika o vývoji maloobchodních tržeb za leden. Ty se zvýšily méně, než analytici očekávali. Prodalo se totiž méně aut, spotřebitelé ale omezili také nákupy přes internet. Vzhůru se naopak vydal objem zásob, což naznačuje, že americké podniky očekávají vyšší odbyt.

Největší ztráty měly dopoledne akcie bank, především těch největších, k nimž patří Bank of America a JPMorgan Chase & Co. Přispělo k tomu i horší doporučení, k nimž sáhli někteří analytici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK