ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky za loňský rok

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad vývoje hrubého domácího produktu za loňský rok. Podle analytiků tuzemská ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta. Předloni HDP vzrostl o 2,2 procenta, pro letošek ekonomové s růstem nepočítají.

V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí ekonomika podle odhadů stoupla meziročně o 0,8 procenta. V mezičtvrtletním srovnání ekonomové očekávají stagnaci nebo pokles.

Pokud by se potvrdil mezičtvrtletní pokles, technicky by se Česko ocitlo v recesi, protože HDP by se snížil dvě čtvrtletí po sobě. Ve třetím čtvrtletí loňského roku ekonomika vzrostla meziročně o 1,2 procenta, ve srovnání s předchozími třemi měsíci ale klesla o 0,1 procenta.

"Předpokládám, že poslední čtvrtletí loňského roku nepřineslo žádné nové trendy v ekonomice. Spotřeba tak s největší pravděpodobností klesala, stejně jako investice. Naopak pozitivní vývoj zaznamenával i nadále zahraniční obchod. V závěru roku ekonomika stagnovala na úrovni předchozího čtvrtletí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Proti předchozímu čtvrtletí se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška stav ekonomiky citelně zlepšil, takže pominula hrozba, že by spadla do recese. "Ekonomiku táhl vzhůru podobně jako v předchozích obdobích export," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK