Americké akcie smazaly ztráty, euro kvůli nižším ratingům kleslo

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akcie během úterní seance oslabovaly, před koncem obchodování ale hlavní indexy zamířily prudce vzhůru a smazaly většinu ztrát. Reagovaly tak na zprávy z řecké politické scény, podle nichž je šéf řeckých konzervativců připraven dál zahraničním věřitelům písemný závazek, že prosadí slíbené reformy. Na devizových trzích oslabovalo euro.

Dow Jonesův index vzrostl o 4,24 bodu a den uzavřel pevnější o 0,03 procenta na hodnotě 12.878,28 bodu. Během dne přitom ztrácel více než půl procenta. Širší index S&P 500 všechny ztráty nesmazal, odepsal si tak 0,09 procenta a uzavřel na 1350,50 bodu. Naopak index Nasdaq Composite zpevnil o 0,02 procenta na 2931,83 bodu.

Trh bude nyní sledovat telekonferenci ministrů financí eurozóny, kteří budou jednat právě o Řecku. Původně se měli sejít osobně, schůzka ale byla na poslední chvíli zrušena, protože Řecko v úterý večer nemělo splněny všechny podmínky, které požadují věřitelé. Bez nich by Řecko asi nedostalo druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

"Za poslední zhruba týden zde nejsou téměř žádné objemy obchodů, takže není zase tak těžké s cenami pohnout o trochu víc," řekl hlavní analytik společnosti First New York Sam Ginzburg. Kvůli vývoji v Řecku oslabovaly hlavně akcie bank, po zprávách o posunu v jednání na řecké politické scéně ale dokázaly většinu ztrát smazat.

Za ztrátami v průběhu dne byla i horší statistika ze Spojených států. Ta ukázala, že maloobchodní tržby za leden vzrostly o 0,4 procenta, což bylo méně, než se čekalo. Prodalo se totiž méně automobilů a spotřebitelé omezili i nákupy přes internet. Zvýšil se však objem zásob, což naznačuje, že podniky očekávají vyšší odbyt.

Na devizových trzích oslaboval především japonský jen, na který působilo rozhodnutí japonské centrální banky víc uvolnit měnovou politiku. V rámci podpůrného programu zvýší objem odkupu aktiv na deset bilionů jenů (asi 2,4 bilionu Kč). Japonská měna tak ztrácela k dolaru, euru i proti většině dalších světových měn.

Dolar k jenu vystoupil až na 78,53 JPY, a za celý den zpevnil o více než jedno procento. Dostal se tak nejvýše od začátku loňského listopadu. Později se kurz nepatrně snížit na zhruba 78,47 JPY. Podobně euro k jenu se dostalo až na 103,18 JPY, než část zisků smazalo a ustálilo se blízko hranice 103,07 JPY. Euro vůči dolaru 0,7 procenta odepsalo a pohybovalo se kolem 1,3107 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK