Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. února (ČTK) - Hrubý domácí produkt Německa ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 0,2 procenta. To je o trochu lepší výsledek, než se čekalo, ale v zásadě v souladu s prvním rychlým odhadem statistického úřadu. Ten začátkem ledna sdělil, že čtvrtletní pokles ekonomiky bude činit asi 0,25 procenta. Úřad zároveň potvrdil, že v celém loňském roce ekonomika vykázala tříprocentní růst.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykáže pokles o 0,3 procenta. Statistika už dříve ukázala, že v prosinci výrazně klesla exportní aktivita, a to nejvíce za téměř tři roky.

Revize dat zároveň ukázala, že ve třetím čtvrtletí ekonomika rostla rychleji, než statistický úřad uváděl. Hrubý domácí produkt vzrostl o 0,6 procenta proti původně oznámeným 0,5 procenta.

Meziroční tempo růstu ekonomiky v závěru loňského roku zpomalilo na 1,5 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí ekonomika rostla tempem 2,6 procenta. To je o desetinu procentního bodu lepší výsledek, než ukazovala předběžná data.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK