Zisk BNP Paribas kvůli Řecku klesl na polovinu

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. února (ČTK) - Největší francouzská banka BNP Paribas ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 765 milionů eur (asi 19,2 miliardy Kč), což je meziroční propad asi o polovinu. Za horším výsledkem stojí hlavně nutnost odepsat řecké dluhopisy v objemu 567 milionů eur (asi 14,2 miliardy Kč). Výsledek je nicméně lepší, než čekali analytici, neboť banka zároveň prodala část majetku.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že banka ve čtvrtletí vytvoří zisk asi 574 milionů eur. Právě díky prodeji majetku ale banka s půlročním předstihem plní přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. Podíl kvalitního kapitálu na celkových aktivech na konci roku činil 9,2 procenta proti požadovaným devíti procentům.

Banka rovněž uvedla, že z loňského zisku navrhne vyplatit dividendu 1,20 eura na akcii. To bude citelný pokles proti loňsku, kdy výše dividendy činila 2,10 eura. Banka si navíc vyhrazuje právo, že dividendu nevyplatí v hotovosti, ale v akciích.

Celkové výnosy ve čtvrtém čtvrtletí dosáhly 9,69 miliardy eur (asi 243,1 miliardy Kč. Trh v průměru čekal výnosy 9,16 miliardy eur. Díky odpisu dalších řeckých dluhopisů už má banka vytvořeny rezervy asi na 75 procent potenciálně ztrátových papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK