FT: EU chce schválit pomoc pro Řecko až začátkem března

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Eurozóna chce se schválením další pomoci pro Řecko počkat až na následující summit EU, který se uskuteční 1. a 2. března v Bruselu. Podle právníků ovšem váhání zemí platících evropskou jednotnou měnou, které zrušily na dnešek naplánovanou schůzku ministrů financí, velmi vážně ohrožuje plány na zapojení soukromých věřitelů do záchrany jihoevropské země. Píše o tom dnes deník Financial Times.

FT cituje z pracovního dokumentu, který koluje v takzvané pracovní skupině eurogroup, jíž tvoří představitelé ministerstev financí národních států. Podle něj by restrukturalizace řeckého dluhu ve výši 200 miliard eur se zapojením soukromého sektoru měla začít již tento pátek a skončit do konce února. Vše by se mělo odehrát v době, kdy eurozóna ještě neschválila a do začátku března nejspíš ani neschválí další půjčku 130 miliard eur.

Před podobným vývojem ovšem varuje eurozónu řada právních posudků. Podle nich bez schválení dodatečné pomoci může celá restrukturalizace řeckého dluhu se zapojením soukromých věřitelů selhat.

"Očekávali bychom, že tato nejistota sníží šance, že nabídka (soukromým věřitelům na výměnu stávajících řeckých dluhopisů za nové) uspěje. Řecko by totiž ve skutečnosti věřitele žádalo, aby nechaly své řecké dluhopisy zablokovat na dobu tří týdnů, aniž by mělo záruku, že Řecko bude schopno dostát svým závazkům," uvádí posudek newyorského poradenské firmy Lazard. Podle ní Řecko bez odsouhlasení pomoci od členských států eurozóny nebude schopné věřitelům nabídnout náhradu za dluhopisy ze záchranného fondu eurozóny (EFSF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK