Maďarská ekonomika zpomalila růst na 0,3 procenta

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. února (ČTK) - Maďarská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 0,3 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí růst činil 0,4 procenta. Meziroční tempo růstu ale podle tamního statistického úřadu zůstalo podle předběžných a sezonně nepřepočtených údajů na 1,4 procenta. To je lepší výsledek, než se čekalo. Za celý loňský rok ekonomika vzrostla o 1,7 procenta.

"Tak silný (celoroční) růst nás překvapuje, my jsme čekali 0,8 procenta," řekl k meziročnímu růstu HDP analytik finančního ústavu Erste Bank Zoltán Árokszállási. Analytici v průměru čekali, že meziroční růst zpomalí až na jedno procento.

"Překvapivé je hlavně to, že čtvrtletní růst proti předchozímu čtvrtletí nijak výrazně nezpomalil," dodal Árokszállási. Růst ve třetím čtvrtletí byl po revizi trochu slabší, neboť předběžná data ukazovala na růst o 0,5 procenta.

Statistický úřad sdělil, že k silnějšímu růstu během čtvrtého čtvrtletí přispělo zemědělství a vývoz průmyslové produkce. Částečně pomohl i mírný růst maloobchodního tržeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK