Italská ekonomika je zpět v recesi, klesla o 0,7 procenta

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Řím 15. února (ČTK) - Italská ekonomika je zpět v recesi, její hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 0,7 procenta. To je výraznější propad, než jaký se očekával na trhu. Obecně se přitom očekává, že italská ekonomika zůstane v útlumu po většinu letošního roku.

Recese se většinou definuje jako dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá objem hrubého domácího produktu. Ve třetím čtvrtletí italská ekonomika klesla o 0,2 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika za čtvrtletí vykáže pokles jen o půl procenta.

V meziročním srovnání pokles hrubého domácího produktu ve čtvrtletí činil 0,5 procenta, což je rovněž horší výsledek, než se čekalo. Analytici počítali s poklesem o 0,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí ekonomika vykázala meziroční růst o 0,3 procenta.

Nejnovější data jen podtrhují těžkosti, jimž čelí vláda technokratů pod vedením premiéra Maria Montiho. Kabinet se musí vyrovnat s hospodářským propadem, k němuž hodně přispívají úsporná opatření a dluhová krize. Ta má negativní dopady prakticky na celou eurozónu.

Analytici předpokládají, že v prvním letošním čtvrtletí italská ekonomika vykáže pokles o 0,6 procenta. Mezinárodní měnový fond Itálii předpovídá celoroční propad HDP o 2,2 procenta, italská centrální banka je optimističtější a počítá s poklesem v rozsahu 1,2 až 1,5 procenta.

Vláda zatím předpověď vývoje ekonomiky nijak neupravila a stále počítá s původním odhadem, podle něhož ekonomika v letošním roce klesne pouze o 0,4 procenta. To však analytici považují za nereálné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK