Podmínky pro úvěr budou splněny do večera, slibuje řecký ministr

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. února (ČTK) - Řecko už splnilo drtivou většinu požadavků, jimiž zahraniční věřitelé podmiňují uvolnění druhého záchranného úvěru pro Řecko. Řekl to dnes tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Zbývající podmínky podle něj budou splněny ještě do večerní telekonference ministrů financí eurozóny. Venizelos také řekl, že řecký prezident Karolos Papulias souhlasil s tím, že se vzdá platu.

"Zbývá jen pár otázek, které budou zcela vyjasněny do začátku telekonference euroskupiny v 18:00 řeckého času (17:00 SEČ)," poznamenal Venizelos, jehož cituje agentura Reuters. Ministr o postupu jednání dnes v Aténách informoval novináře.

Ministr si postěžoval, že někteří lidé v eurozóně si hrají s ohněm a prý by možná i přivítali, kdyby Řecko opustilo eurozónu.

Řecko má od loňského podzimu domluvenou pomoc za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), kterou mají Aténám poskytnout ostatní členové eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Vzhledem k tomu, že Atény zatím nesplnily všechny podmínky, uvolnění peněz ještě nebylo potvrzeno.

Země přitom nemá času nazbyt, už 20. března má splatit větší část dluhu v objemu 14,5 miliardy eur (asi 363,8 miliardy Kč). Bez nového úvěru na to téměř jistě nebude mít peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK