Analytici: Výkon české ekonomiky koncem roku nepříjemně překvapil

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Výkon českého hospodářství koncem minulého roku nepříjemně překvapil a v porovnání s okolními zeměmi byl nejslabší. Uvedli to dnes analytici oslovení ČTK. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu česká ekonomika spadla do recese, protože zaznamenala dva mezičtvrtletní poklesy HDP v řadě. Pro definitivní potvrzení recese je ale podle ekonomů třeba vyčkat na březnový finální odhad. Celkově české hospodářství loni meziročně vzrostlo o 1,7 procenta.

"Výsledky českého HDP za 4. čtvrtletí 2011 znamenaly studenou sprchu, neboť podle předběžného odhadu poklesla česká ekonomika reálně o 0,3 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. "Ztráta dynamiky se v české ekonomice koncem roku dále prohloubila. Negativní vývoj zvýrazňuje fakt, že jde o sezonně očištěná data. Bez sezonního očištění HDP zřejmě v posledním kvartálu roku klesl o 0,6 procenta," doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Porovnání vývoje ekonomiky v Česku a ostatních evropských zemích nevyznívá podle údajů Patria Finance příznivě. Na Slovensku se HDP v posledním čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšil o 0,9 procenta, v Maďarsku stoupl o 0,3 procenta. Výkon rakouské ekonomiky klesl o 0,1 procenta, v Německu se HDP snížil o 0,2 procenta.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora připomněl, že český růst je špatný i v meziročním srovnání. Německá ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí o 1,5 procenta, slovenská o 3,4 procenta, polská o 4,2 procenta a na hraně bankrotu se pohybující Maďarsko rostlo o 1,4 procenta. "Ti všichni tedy rostou rychleji než ČR. Ukazuje se, že zatímco Slováci a Poláci stále v HDP na hlavu dohání Němce, Češi nikoli, a to trvá už dlouho. Ujíždí nám vlak," uvedl Pikora.

Za negativním vývojem podle Sobíška zřejmě stálo hlavně omezení investiční činnosti. Analytik nevyloučil, že ČSÚ v březnu pesimismus zmírní, a to revizí třetího nebo čtvrtého čtvrtletí. Krátkodobé ukazatele z průmyslu, stavebnictví, maloobchodu či služeb ze čtvrtého čtvrtletí se nezdají být s takto hlubokým propadem HDP zcela v souladu, dodal.

Předběžné odhady ekonomického růstu ukazují, že se vyplnily prognózy o recesi ve tvaru "W", upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub. Po ekonomickém boomu, který skončil v roce 2008 a následné krizi, přišel růst vrcholící na konci roku 2010. Nyní hospodářství opět zvolňuje a klesá k záporným číslům. "Propad by ale neměl být dramatický, ke konci roku se opět dočkáme 'černých čísel'," odhadl.

Českou ekonomiku podle analytika Patria Finance Davida Marka v posledním čtvrtletí pravděpodobně podržel zahraniční obchod. Naopak spotřeba domácností klesá při opětovném vzestupu míry nezaměstnanosti a stagnaci reálných mezd. Investiční aktivitu firem utlumil příval negativních zpráv z eurozóny, konkrétně obavy ze šíření dluhové krize a dopady do reálné ekonomiky, podotkl.

Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 1,7 procenta, v roce 2010 ekonomika vzrostla o 2,6 procenta. Tyto dva roky růstu ale nestačily vyrovnat pokles o 4,5 procenta v roce 2009 a HDP stále ještě nedosáhl úrovně z roku 2008. Marek míní, že podařit se to nemusí ani letos, naplní-li se prognóza Patrie, že HDP poroste jen o 0,3 procenta. V první polovině roku bude podle něj HDP pokračovat v poklesu nebo stagnovat, oživení by mohlo přijít až v druhé půli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK