Portugalsko za masivního zájmu investorů prodalo další poukázky

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 15. února (ČTK) - Portugalsko v aukci prodalo pokladniční poukázky se splatností od tří do 12 měsíců, a to za výhodnější úrok a za masivního zájmu investorů. Celkem Lisabon prodal papíry za tři miliardy eur (více než 75 miliard Kč), což je celý plánovaný objem. U jedné z emisí přitom zájem více než desetinásobně překročil nabídku.

Portugalsko je jednou ze tří zemí eurozóny, které čerpají mezinárodní finanční pomoc. Ta činí zhruba 78 miliard eur (asi dva biliony Kč) a zemi ji poskytli ostatní členové eurozóny spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Portugalsko úvěr dostalo loni na jaře.

Dnešní aukce krátkodobých dluhopisů byla největší od přijetí zmíněného záchranného úvěru. Úrok se snížil navzdory přetrvávajícím obavám, že země bude potřebovat ještě další finanční pomoc.

Agentura pro správu dluhu IGCP dvakrát zvýšila horní hranici pásma celkového objemu prodávaných poukázek. Přesto zájem o papíry se splatností tři měsíce činil 10,3 ku jedné, což znamená, že poptávka více než desetkrát převýšila nabídku. Průměrný výnos přitom klesl na 3,845 procenta z předchozích 4,068 procenta v předchozí aukci před dvěma týdny.

Lisabon prodal také poukázky se splatností šest měsíců, kde poměr poptávky k nabídce činil 2,5 ku jedné. Průměrný úrok se snížil na 4,332 z předchozích 4,463 procenta. Poukázky splatné za 12 měsíců měly úrok 4,943 procenta proti úroku 4,986 procenta v minulé aukci. Poptávka byla dvakrát vyšší než nabídka.

Portugalská ekonomika už delší dobu setrvává v recesi, která je z valné části výsledkem drastických úsporných opatření, jejichž cílem je snížit rozpočtový deficit na přijatelnou úroveň. Řada investorů má proto obavy, aby Portugalsko nemuselo následovat příkladu Řecka a nebylo nuceno žádat o nový záchranný úvěr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK