Ceny ropy kvůli zastavení vývozu z Íránu do Evropy rostou

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Ceny ropy výrazně zrychlily růst a londýnská ropa Brent si připsala až dva dolary. Reagovaly tak na zprávu, že Írán zastavil vývoz ropy do šesti evropských zemí.

Cena severomořské ropy Brent ve 14:00 SEČ stoupla o 1,81 dolaru na 119,16 dolaru za barel, když krátce po oznámení vzrostla až na 119,35 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,15 dolaru na 101,89 dolaru za barel.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na íránskou státní televizi uvedla, že Írán zastavil vývoz ropy do Francie, Španělska, Itálie, Řecka, Portugalska a Nizozemska. Teherán již nedávno pohrozil, že podobný krok učiní, protože západní země přijaly nové sankce proti Íránu kvůli jeho pokračujícímu jadernému programu.

Írán je druhým největším producentem ropy na Blízkém východě. Evropská unie již zakázala dovoz ropy z Íránu od 1. července, což přimělo některé evropské dovozce hledat alternativní zdroje.

Cenu ropy podporují i další události, jako středeční výbuch ropovodu v Sýrii a stávka v Jemenu, která zastavila těžbu na největším poli v zemi. Obavy z přerušení dodávek převažují i nad obavami o zdraví globální ekonomiky a strachem z bankrotu z Řecka.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 119,16 117,35 New York - Nymex WTI březen 101,89 100,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK