Česká ekonomika sice loni rostla o 1,7 pct, nyní je ale v recesi

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká ekonomika vloni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt (HDP) o 0,3 procenta klesl. Česko se tak technicky ocitlo v recesi, protože mezičtvrtletní HDP se snížil dvě čtvrtletí po sobě. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů ČSÚ. Podle analytiků byl výkon české ekonomiky koncem loňského roku ve srovnání s okolními zeměmi nejslabší. Pro potvrzení recese je třeba ale vyčkat na březen. Předloni hospodářství rostlo o 2,6 procenta.

Předběžné odhady ekonomického růstu ukazují, že se vyplnily prognózy o recesi ve tvaru "W", upozornil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Po ekonomickém boomu, který skončil v roce 2008 a následné krizi, přišel růst vrcholící na konci roku 2010. Nyní hospodářství opět zvolňuje a klesá k záporným číslům.

"Ztráta dynamiky se v české ekonomice koncem roku dále prohloubila. Negativní vývoj zvýrazňuje fakt, že jde o sezonně očištěná data. Bez sezonního očištění HDP zřejmě v posledním kvartálu roku klesl o 0,6 procenta," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nevyloučil ale, že ČSÚ v březnu pesimismus zmírní, a to revizí třetího nebo čtvrtého čtvrtletí.

Analytik Patria Finance David Marek doplnil, že českou ekonomiku v posledním čtvrtletí pravděpodobně podržel zahraniční obchod. Naopak spotřeba domácností klesá při opětovném vzestupu míry nezaměstnanosti a stagnaci reálných mezd. Investiční aktivitu firem podle něj utlumil příval negativních zpráv z eurozóny, konkrétně obavy ze šíření dluhové krize a dopady do reálné ekonomiky.

Nepříznivý vývoj HDP bude mít podle premiéra Petra Nečase (ODS) dopad na státní rozpočet. Očekává, že především první pololetí letošního roku nebude příliš lepší. Nečas doufá, že k HDP nyní přispěje i tvorba fixního kapitálu. "To znamená, že se uvolní investiční aktivita firem," dodal premiér.

Údaje o HDP dnes zveřejnily také další státy. Porovnání vývoje ekonomiky v Česku a ostatních evropských zemích nevyznívá podle údajů Patria Finance příznivě. Na Slovensku se HDP v posledním čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšil o 0,9 procenta a v Maďarsku o 0,3 procenta. Výkon rakouské ekonomiky klesl o 0,1 procenta, v Německu se HDP snížil o 0,2 procenta.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že český růst je špatný i v meziročním srovnání. Německá ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí o 1,5 procenta, slovenská o 3,4 procenta, polská o 4,2 procenta a na hraně bankrotu se pohybující Maďarsko rostlo o 1,4 procenta. "Ti všichni tedy rostou rychleji než ČR. Ukazuje se, že zatímco Slováci a Poláci stále v HDP na hlavu dohání Němce, Češi nikoli, a to trvá už dlouho. Ujíždí nám vlak," podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK