Maďarská centrální banka podpořila banky a úvěrovou aktivitu

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. února (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes oznámila opatření na podporu bankovního sektoru a úvěrové aktivity v zemi. Bankám nabídla dvouleté nízkoúročené úvěry a zahájila nákupy hypotečních dluhopisů na trhu. Je to poprvé, co centrální banka ve "východním křídle" Evropské unie zavedla kroky podobné "kvantitativnímu uvolňování" měnové politiky v USA nebo Británii a srovnatelné s rozsáhlými tříletými úvěry, jimiž Evropská centrální banka podpořila banky v eurozóně na konci prosince.

Centrální banka podpůrnými kroky vyhověla vládě, která se nyní snaží obnovit jednání s EU a Mezinárodním měnovým fondem o finanční pomoci. Guvernér banky András Simor, s nímž má vláda premiéra Viktora Orbána značné spory, řekl, že nová opatření mají především zajistit dlouhodobější a bezpečnější financování pro banky a neměla by zvýšit inflaci.

"Je to vlastně bezpečnostní síť: banky se budou moci opřít o bezpečnější nabídku zdrojů a budou moci odvážněji půjčovat," řekl Simor finanční webové stránce portfiolio.hu.

Velké maďarské banky zasáhla vlna omezování úvěrů a dalších aktiv v západoevropském finančním sektoru, který se pod tlakem dluhové krize v zemích eura snaží posílit vlastní kapitál. Na domácí půdě finanční situaci maďarských bank zhoršily kontroverzní kroky vlády, která na jejich zisky uvalila zvláštní daně a donutila je umožnit splácení devizových hypoték při uměle nízkých kurzech.

Podle některých analytiků mohou být kroky banky vstřícným gestem vůči vládě, která ji často vyzývala k podpoře úvěrů a kritizovala nedávnou vlnu zvyšování úrokových sazeb. Podle ekonomů to může v nynější nepříznivé době podpořit ekonomiku a mít pozitivní dopad na trh vládních dluhopisů, jejichž výnosy po zprávě banky výrazně klesly. Jiní analytici agentuře Reuters řekli, že kroky sice podpoří finanční likviditu v ekonomice, její strukturální problémy ale nevyřeší.

Maďarská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání dál nečekaně rostla o 0,3 procenta a meziroční tempo růstu zachovala na 1,4 procenta. Výsledek byl lepší, než se čekalo, a také byl výrazně lepší, než vývoj v eurozóně i celé Evropské unii. Analytici však stále předpokládají, že letos Maďarsko postihne recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK