Akcie v USA smíšené, podporují je údaje z USA, oslabuje Řecko

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akcie zaznamenávaly v první půli dnešního obchodování smíšený vývoj a dva hlavní indexy Wall Street se pohybovaly kolem hodnoty úterního závěru. Trh podporují nové údaje z americké ekonomiky, podkopává je naopak nejistota kolem záchrany Řecka.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel 0,2 procenta a byl na 12.856 bodech. Širší index S&P 500 získával 0,35 procenta a pohyboval se kolem 1355 bodů. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index zaznamenával naproti tomu výrazný růst a posílil o 0,9 procenta na 2957 bodů.

Celková průmyslová výroba v USA v lednu nečekaně stagnovala, klíčový zpracovatelský průmysl však vykázal druhý měsíc po sobě silný vzestup. Investorům se líbil i růst indexu zpracovatelského průmyslu ve státě New York na nejvyšší úroveň za více než dva a půl roku. Z Evropy akcie podpořily údaje o vývoji ekonomik Německa a Francie za čtvrté čtvrtletí, které byly o něco lepší, než se čekalo.

Obavy naopak vyvolává nejistota kolem Řecka. Ministři financí eurozóny mají dnes na dálku jednat o druhém záchranném balíku, podle některých zdrojů se ale uvažuje o eventuálním odložení částí nebo celého balíku až po dubnových volbách v Řecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK