Japonské akcie z půlročního maxima mírně klesly

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. února (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily a jejich hlavní index sestoupil ze středečního půlročního maxima. Nálada na trhu ale zůstává příznivá. Podporuje ji zmírnění domácí měnové politiky, které vede k oslabení kurzu jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 9238,10 bodu. Ve středu posílil o 2,3 procenta na 9260,34 bodu, nejvýše od loňského srpna.

Investoři si vybírali zisky ze středečního růstu. Oslabovaly tak zejména akcie vývozců jako Toyota a Nissan nebo akcie bank jako Mitsubishi UFJ Financial Group.

Japonská centrální banka v úterý oznámila, že na odkup aktiv nově vynaloží až deset bilionů jenů (asi 2,4 bilionu Kč). Stanovila si cíl dosáhnout jednoprocentní inflace a dala najevo, že uvolněnou měnovou politiku ponechá až do doby, než vyhraje boj s deflací.

Na asijských devizových trzích euro pokračovalo v poklesu a jeho kurz sestoupil vůči dolaru na třítýdenní minimum. Investory znervózňují dohady, podle nichž by mohla eurozóna odložit schválení záchranného balíku pro Řecko až na dobu po dubnových řeckých volbách. Ministři financí eurozóny budou o novém úvěrovém programu pro Atény jednat v pondělí.

Euro ke konci tokijského obchodování kleslo k dolaru o 0,4 procenta na 1,3007 USD a dalším postupným cílem je podle technických analytiků úroveň 1,2974 USD. Vůči jenu euro oslabilo na 102,03 JPY ze středečního závěru 102,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK