Čtvrtletní zisk vlastníka Komerční banky klesl o 89 procent

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. února (ČTK) - Zisk druhé největší francouzské bankovní skupiny Société Générale se ve čtvrtém čtvrtletí propadl v meziročním srovnání o 89 procent. Ziskovost vlastníka české Komerční banky srazila toxická aktiva přetrvávající z finanční krize roku 2008, další odpisy řeckých vládních dluhopisů a kolísání na finančních trzích, sdělila dnes banka.

Čistý zisk banky klesl za čtvrtletí na 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč) z 874 milionů eur o rok dříve. Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali v průměru pokles na 190 milionů eur. Celkové příjmy společnosti klesly o 12,4 procenta na šest miliard eur a mírně překonaly odhady.

Klíčová divize korporátního a investičního bankovnictví utrpěla čistou ztrátu 482 milionů eur. Tržby divize se kvůli dalšímu propadu hodnoty prodávaných toxických aktiv a dopadů dluhové krize v eurozóně na finanční trhy snížily o plné dvě třetiny. Z hodnoty vlastněných řeckých dluhopisů banka odepsala 162 milionů eur a nyní má odepsáno 75 procent jejich hodnoty.

Société Générale však už splnila zpřísněné požadavky evropských úřadů na kapitálovou přiměřenost, a to šest měsíců před termínem. Její základní kapitál v poměru k aktivům dosáhl devíti procent, stejně jako u jejího většího konkurenta BNP Paribas.

Šéf banky Frédéric Oudéa, který po loňských prudkých propadech akcií vyměnil řídící tým, televizi CNBC řekl, že v odhadech pro letošní rok je stále opatrný, třebaže jeho začátek byl díky rozsáhlým úvěrům Evropské centrální banky do bankovního sektoru příznivý. "Ohledně začátku roku jsem z hlediska aktivity na kapitálových trzích spokojený. Celkově ale zůstávám do letošního rok velmi obezřetný," řekl Oudéa.

Dluhová krize v Evropě a rozkolísané finanční trhy se na konci roku podepsaly na ziskovosti řady velkých evropských bank. Ztráty v posledním loňském čtvrtletí vykázala Deutsche Bank nebo švýcarská Credit Suisse a britská Barclays zaznamenala nejhorší čtvrtletí za tři roky. BNP Paribas naopak středečními výsledky překonala odhady analytiků a její výhled vyzněl optimisticky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK