Pražská burza výrazně oslabuje, PX je zpět pod 1000 body

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Pražská burza dopoledne výrazně oslabuje, hlavní index PX spadl opět pod hranici 1000 bodů. Kolem 11:15 byl níže o 1,76 procenta na 988,8 bodu. Nedařilo se hlavně bankám, které odepisovaly shodně přes tři a půl procenta. Jediným růstovým titulem byl petrochemický holding Unipetrol, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct na trzích narůstá nervozita kolem Řecka, kde doposud nebyl schválen druhý záchranný balík a zřejmě nebude ani do pondělí, kdy se kvůli této věci opět sejdou ministři financí eurozóny.

V čele dnešních propadů v Praze stojí obě bankovní emise. Erste Bank ztratila 3,76 procenta na 453 korun, když agentura Moody‘s varovala před možným snížením ratingů největších rakouských bank, poznamenal Mokoš. Dodal, že negativně může působit také snížení doporučení od analytiků UBS, a to na "neutralní" z dosavadního "koupit".

Komerční banka spadla o 3,73 procenta na 3540 korun. Ta podle Mokoše ráno zveřejněnými hospodářskými výsledky trh nijak nezklamala, ale slabší byly výnosy z provizí a poplatků a svou výší překvapily náklady banky na riziko. "Negativně určitě působí navržená dividenda ve výši 160 Kč, když trh čekal 190 Kč," dodal. Čistý zisk bance loni meziročně klesl o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun.

Necelá dvě procenta na 211,10 Kč odepsala technologická společnost KIT digital, procento pak těžební NWR. Zbylé dvě velké emise, energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR, ztratily kolem půl procenta. Jedinou ziskovou emisí byly dopoledne akcie Unipetrolu, posílily o půl procenta na 168,85 Kč.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za téměř 543 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za necelých 273 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK