Výnosy nových španělských dluhopisů vzrostly

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Madrid 16. února (ČTK) - Španělsko a Francie dnes prodaly víceleté státní dluhopisy a poptávka investorů po nich byla na poměrně vysoké úrovni. Výnosy španělských bondů se ale proti aukci z počátku února zvýšily, protože již začal vyprchávat impulz, který trh získal v podobě rozsáhlých injekcí likvidity od Evropské centrální banky. Rostly i výnosy na sekundárním trhu, kde se opět zvýšily obavy o osud záchranného balíku pro Řecko.

Španělsko získalo v aukci dluhopisů celkem 4,1 miliardy eur (104 miliard Kč). Poptávka překročila nabídku 2,2krát proti 1,6násobku na předchozí aukci ze 2. února. Průměrný výnos tříletých dluhopisů vzrostl na 3,32 procenta ze 2,86 procenta před dvěma týdny.

Výrazně levněji naproti tomu prodávala dluhopisy Francie, která dnes za nové papíry s termínem splatnosti za dva, tři a pět let získala celkem 8,45 miliardy eur. Výnos jejích dvouletých obligací klesl na 0,89 procenta z 1,05 procenta z lednové aukce.

Francii se nadále daří prodávat nové dluhopisy za nižší úroky než loni. Vláda doufá, že utiší nedávné obavy z toho, že se země může stát další obětí dluhové krize v eurozóně.

Vládám zemí ohrožených dluhovou krizí jako Itálie a Španělska letos výrazně snížily náklady refinancování rozsáhlé tříleté úvěry ECB pro evropské banky z konce prosince. ECB by měla ke konci tohoto měsíce uspořádat další takový tendr.

Situace na sekundárním trhu se dnes zhoršila v důsledku dalšího odkladu rozhodnutí eurozóny o druhém záchranném programu pro Řecko. Ministři financí zemí eura budou o úvěru jednat v pondělí a v poslední době se objevily dohady, že se mezi nimi mluví o odložení některých částí programu až na dobu po dubnových volbách v Řecku.

Výnosy italských a španělských desetiletých dluhopisů se dopoledne zvýšily o zhruba 0,15 procentního bodu. Obnovil se zároveň růst cen a pokles výnosů německých dluhopisů, k nimž se investoři uchylují v dobách zvýšených obav jako k bezpečným investicím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK