Zvažovaný záchranný balík nesníží řecký dluh na požadovanou výši

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. února (zpravodaj ČTK) - Záchranný plán půjček pro Řecko, o němž by eurozóna mohla rozhodovat už v pondělí a který by měl zabránit pádu Řecka do neřízeného bankrotu, neumožní snížit dluh této jihoevropské země na požadovanou úroveň 120 procent HDP v roce 2020. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovala agentura AFP.

Jeden z těchto zdrojů uvedl, že v případě zavedení plánovaných reforem, které Řekové schválili, a dalších opatření souvisejících s uvolněním balíku úvěrů ve výši 130 miliard eur sníží řecký dluh jen na úroveň 129 procent HDP k danému roku.

Ve středu večer se konala telekonference ministrů financí zemí eurozóny, která nahradila původně plánovanou bruselskou schůzku, na níž se mělo dát programu půjček zelenou.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že eurozóna by mohla o balíku rozhodnout už v pondělí na řádně plánovaném jednání v Bruselu. Práce na podrobnostech podle něj výrazně pokročily. Před případným schválením úvěrů je ale ještě třeba ujasnit mechanismus dohledu nad prováděním reforem v Řecku a zajistit, že prioritou bude dluhová služba. Otázkou ale zřejmě je i to, co udělat s tím, aby dluh klesl na požadovanou úroveň.

Zmiňované reformy, které před několika dny řecký parlament schválil, v zemi vyvolávají masivní protesty. Mezinárodní partneři ale reformami podmiňují poskytnutí dalších peněz, které Atény nezbytně potřebují k tomu, aby se vyhnuly neřízenému bankrotu. Řecko musí 20. března splatit zhruba 14,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK