ČNB: Lednová inflace byla o 0,2 procentního bodu nad prognózou

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lednová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší. Odchylku způsobily vyšší dopady změn daní, které odrážejí změnu spotřebního koše z počátku ledna tohoto roku, a vyšší růst cen potravin. Odchylky ostatních složek inflace od prognózy jsou zanedbatelné, uvedl dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v ČR v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta po prosincovém 2,4 procenta, uvedl ČSÚ.

 

Zveřejněná data představují podle Holuba slabé riziko vyšší inflace proti prognóze ČNB. Vyšší ceny potravin naznačují větší než prognózou předpokládané dopady změny DPH do těchto cen. Jádrová inflace, tzv. korigovaná inflace bez pohonných hmot, však zůstává v záporných hodnotách, a potvrzuje tak celkové vyznění prognózy. Ta pro většinu tohoto roku předpokládá celkovou inflaci mírně nad třemi procenty. V roce 2013 se však sníží inflace pod cíl ČNB, tedy pod dvě procenta, dodal.

Celková meziroční inflace se v lednu proti prosinci výrazně zvýšila, a to zejména v důsledku zvýšení snížené sazby DPH z deseti na 14 procent. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, v lednu zůstala nezměněna na hodnotě 2,4 procenta, a nachází se tak v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle centrální banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK