Pražská burza odepsala procento, index PX je opět pod 1000 body

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh dnes oslabil a hlavní index PX se opět vrátil pod úroveň 1000 bodů, odepsal 1,05 procenta na 995,9 bodu. Burzu dolů táhly především obě bankovní emise a cenné papíry mobilního operátora Telefóniky. Zisk zaznamenaly pouze akcie pojišťovny VIG.

 

"Dnešní negativní sentiment investorů napříč Evropou je způsoben primárně stále nepřehlednou a komplikující se situací kolem Řecka. Určitou měrou se pod ztráty podepsala však i agentura Moody’s se svou varovnou zprávou pro banky napříč světem," uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Výrazné ztráty postihly dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky, spadly o 2,37 procenta na 3590 korun. Banka před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky. V loňském roce jí klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun. Podle Olivy na trhy zřejmě negativně zapůsobila navržená dividenda ve výši 160 Kč, když trh čekal 190 Kč.

Nejvíc oslabily akcie Telefóniky, a to o 2,82 procenta na 365,90 koruny. Operátor výsledky oznámí v pátek odpoledne.

Akcie rakouské Erste Bank zlevnily mírněji, klesly o 0,79 procenta na 467 korun. Podle Pavola Mokoše z Patria Direct mohlo na titul negativně působit snížení doporučení od analytiků UBS, a to na "neutralní" z dosavadního "koupit".

Ztrátu 0,43 procenta na 818,50 koruny zaznamenaly akcie energetické společnosti ČEZ. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová dnes uvedla, že se protikorupční policie zabývá některými zakázkami ČEZ. Úkony trestního řízení již před několika měsíci zahájila pro podezření ze spáchání dvou trestných činů - zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dařilo se naopak akciím VIG, které zpevnily o 0,64 procenta na 866 korun. Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol stagnovaly na úrovni 168 korun.

Aktivita investorů byla nadprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za téměř dvě miliardy korun, z toho s akciemi Komerční banky za téměř 618 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK