Cena londýnské ropy Brent roste, v eurech nejvýše od 2008

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Cena ropy se dnes vyvíjí smíšeně. Cena americké ropy klesá, naopak cena londýnské ropy Brent se blíží 120 dolarům za barel a v eurech je její cena nejvyšší od roku 2008. Na ropu na jedné straně tlačí obavy o dodávky z Íránu a očekávaný pokles těžby v Severním moři, i když napětí kolem Íránu se zmírňuje. Zisky pak brzdí obavy z možného zpoždění pomoci pro Řecko.

Cena severomořské ropy Brent v 17:25 SEČ stoupla o 81 centů na 119,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o dva centy na 101,78 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Evropský spotřebitel nyní dostává dvojí zásah, Írán se snaží udělat co nejvíce proto, aby podpořil cenu Brentu, a Řecko i nadále tlačí na kurz eura k dolaru," komentoval situaci na trhu obchodník Petromatrix Olivier Jakob. Upozornil, že v eurech byla cena ropy Brent zatím vyšší pouze jednou, a to 3. července 2008.

Ministerstvo ropného průmyslu Íránu ve středu popřelo zprávy státní televize, že Írán zastavil vývoz ropy do šesti evropských zemích. Agentura Reuters dnes uvedla, že Teherán v dopise zaslaném šéfce evropské diplomacie Catherine Ashtonové navrhl brzké obnovení již delší dobu pozastavených rozhovorů o jaderném programu. Írán je pátým největším vývozcem ropy na světě.

Trhy znervóznila zpráva, že v eurozóně se uvažuje o tom, že Řecku bude odloženo plné uvolňování peněz z chystaného záchranného balíku až na dobu po dubnových volbách a země dostane jen peníze na to, aby se vyhnula bankrotu. Agentuře Reuters to dnes řekl jeden z finských činitelů a potvrdil tím středeční vágní dohady.

Americká ropa WTI smazala velkou část předchozích ztrát díky statistice. Ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti byl minulý týden nejnižší za téměř čtyři roky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 119,74 118,93 New York - Nymex WTI březen 101,78 101,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK