Němci kvůli výkyvům v zásobování vyšetřují dodavatele elektřiny

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Berlín 16. února (ČTK) - Německý úřad pro regulaci energetických sítí Bundesnetzagentur (BnetzA) začal vyšetřovat chování dodavatelů elektřiny. Podezírá je z ohrožení plynulosti zásobování, kvůli němuž se trh minulý týden za mrazivého počasí ocitl na pokraji kolapsu. Dodavatelé se brání a obvinění odmítají jako příliš obecné. Po úřadu chtějí, aby námitky přesně formuloval.

Úřad podle agentury Reuters v pondělí zaslal obchodníkům s elektřinou dopis, v němž vyjadřuje nespokojenost nad tím, že obchodníci použili záložní zdroje k vyrovnání výkyvů v dodávkách. Tento způsob se používá, když je třeba zajistit, aby měly všechny části přenosové soustavy v každém okamžiku dost energie. Systém přesměrovává elektřinu z oblastí s nadměrnými dodávkami do oblastí, které čelí potenciálnímu nedostatku.

Dopis uvádí, že obchodníci s elektřinou jsou právně zavázáni zajistit plynulost dodávek po celé přenosové soustavě, a to tak, aniž by museli k běžnému zajištění plynulosti využít záložních zdrojů.

"Ta obvinění bereme velmi vážně. Bezpečnost dodávek má nejvyšší prioritu a spolkový úřad pro regulaci energetických sítí ta obvinění vyšetřuje," reagovalo ministerstvo hospodářství. Šéf regulačního úřadu Matthias Kurth řekl, že vyšetřování by mělo dát odpověď na otázku, jak mohlo k něčemu takovému dojít.

V dopise je také uvedeno, že podle záznamů z německé přenosové soustavy se od 6. února začaly při přenosu elektřiny objevovat výrazné deficity, které trvaly i hodinu. V některých případech to prý došlo tak daleko, že nebyla k dispozici žádná záložní energie pro případ výpadku. Regulátor prý vývoj sledoval s velkými obavami. Teď zvažuje, jaké kroky proti obchodním firmám podnikne.

Společnost E.ON Energy nicméně uvedla, že provozovatele sítí, kteří jsou zodpovědní za předepsané zatížení, podpořila nad rámec svých povinností. A to právě proto, aby zajistila dostatek energie v mrazivém počasí. "Bundesnetzagentur musí konkrétně říci, co přesně je vytýkáno a proti komu jsou ta obvinění namířena. Není dobré podezírat celé odvětví," řekl mluvčí firmy. Obchodování s energií je prý přísně regulováno a všechny transakce musí být transparentní.

Obvinění úřadu odmítá rovněž společnost RWE. "Obchodníci v RWE dle informací, které máme k tomuto okamžiku, jednali v souladu s předpisy," uvedl podnik. Mluvčí provozovatele přenosové sítě TenneT řekla, že dodávky elektřiny do sítě byly v některých okamžicích slabé, firma ale prý učinila maximum, aby zabránila problémům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK