Japonské akcie díky údajům z USA a Řecku výrazně posílily

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonský akciový trh dnes výrazně posílil a celý týden byl pro něj nejúspěšnější za více než dva měsíce. Investory povzbuzovaly k nákupům nové údaje z americké ekonomiky a naděje na brzké uzavření dohody o záchraně Řecka před bankrotem.

 

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,6 procenta na 9384,17 bodu a dostal se na nové maximum za půl roku. Za celý týden získal 4,9 procenta, což byl nejsilnější růst od prvního prosincového týdne. Širší index Topix stoupl o 1,3 procenta na nové šestiměsíční maximum 810,45 bodu.

Trh reagoval růstem na čtvrteční zprávy, podle nichž počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl nejníže za téměř čtyři roky. Také zahájená bytová výstavba byla v lednu vyšší, než se čekalo.

Podle zdrojů se už mezinárodní věřitelé a ministři financí eurozóny v zásadě dohodli na záchraně Řecka a dohoda bude oznámena v pondělí. Atény by si tak měly zajistit i druhý záchranný úvěr v hodnotě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč) a vyhnout se bankrotu.

Na asijském devizovém trhu dnes rostl dolar vůči japonskému jenu, který zůstává pod tlakem úterního zmírnění měnové politiky v Japonsku. Dolar měl podporu v nových údajích, které naznačily stabilní oživování americké ekonomiky. Euro si drželo zisky dosažené ve čtvrtek díky vyhlídce na záchranu Řecka.

Dolar vůči jenu ke konci tokijského obchodování stoupl o 0,2 procenta na 79,05 JPY a předtím vystoupil až na 79,18 JPY, maximum za tři a půl měsíce. Euro k dolaru zůstalo po čtvrtečním vzestupu o více než půl procenta na stabilní úrovni kolem 1,3130 USD.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK