Koruna dopoledne výrazně posílila k euru i dolaru

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Koruna dnes dopoledne po další změně nálady na trzích poměrně výrazně posílila. K euru si v 11:00 proti čtvrtečnímu závěru polepšila o 17 haléřů na 25,01 koruny za euro, k dolaru zpevnila o téměř 30 haléřů na 19,01 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Ve středu pozornosti je nadále finanční záchrana Řecka. "Eurodolar v americkém obchodování dál posílil a usadil se na hladině 1,3140 USD/EUR, kde setrvává i dnes dopoledne," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Počáteční podporou byly podle Vlka dluhopisové aukce a americká makrodata.

Pak se přidaly i zprávy o Řecku. Země přišla s dalšími škrty v rozpočtu, které požadovaly mezinárodní instituce, a zvýšila tak svou šanci na získání dalšího záchranného balíku. "Podle představitelů eurozóny ECB už o víkendu začne vyměňovat své řecké dluhopisy za nové. Tento krok ale neznamená pomoc pro Řecko, naopak se tak banka chce vyhnout tlaku na účast v restrukturalizaci dluhu, a tedy i s ní spojeným ztrátám. Struktura a nominální hodnota by se výměnou totiž neměla změnit," uvedl Vlk.

Vliv posílení eura a růstu akcií se podle něj přenesl také na středoevropské měny, které dnes otevírají silnější. "K pozitivnímu vlivu hlavních trhů se přidává také naděje, že se Maďarsku podaří odblokovat jednání o nové finanční pomoci, poté co má dnes reagovat na výhrady EU k nové legislativě," konstatoval Vlk.

Žádné české zprávy do obchodování nezasahují. Ve světě je na programu pouze americká inflace, která zřejmě s trhy příliš nepohne, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK