Pražská burza posílila, index PX je opět nad 1000 body

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne po další změně nálady na trzích posílil. Hlavní index PX se opět vrátil nad úroveň 1000 bodů, připsal si necelé procento na 1004,9 bodu. Daří se všem titulům s výjimkou pojišťovací skupiny VIG, vyplývá z výsledků burzy.

Trhy jsou podle makléře Patria Direct Martina Olivy ziskové v celém středoevropském regionu. "Po čtvrtečním solidním růstu v USA se pozitivní sentiment investorů přelil i do Asie a Evropy, trhy táhne nahoru především optimismus ohledně řešení řecké otázky," uvedl.

Největší pražská kapitalizace, společnost ČEZ, v 11:30 rostla o více než procento na 828 Kč, když titulu kromě pozitivní nálady investorů pomohlo i mírné zvýšení cílové ceny od ING z 850 Kč na 855 Kč. Nákupy podle Olivy tlumí pokračující vyšetřování protikorupční policie, která se zabývá minulými zakázkami ČEZ.

Tahounem trhu jsou tak podle makléře především bankovní společnosti, které následují celý evropský sektor. U Komerční banky už podle něj vyprchala reakce spojená s nižší dividendou a průměrnými výsledky a titul roste o 1,3 procenta na 3638 korun. Erste Bank dnes roste o půl procenta a blíží se k 470 korunám.

Nejvyšší zisk blížící se třem procentům na 156 korun si dopoledne připisovala těžební společnost NWR. Po čtvrtečním poklesu rostou o 1,5 procenta na 371,50 Kč i cenné papíry operátora Telefónica O2. Společnost má dnes ve 14:00 zveřejnit výsledky. Ostře sledovaná bude podle Olivy především výše dividendy, která by mohla klesnout na 30 korun na akcii.

Jediným ztrátovým titulem na pražské burze byla dopoledne pojišťovna VIG, ztrácela přes půl procenta na 860,60 Kč na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK