Merkelová, Monti a Papadimos doufají v dohodu o pomoci Řecku

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 17. února (ČTK) - Šéfové vlád Německa, Itálie a Řecka dnes vyjádřili naději, že v pondělí budou ministři financí eurozóny schopni dospět k dohodě na novém záchranném plánu pro Řecko. Sdělil to dnes úřad italského premiéra po telefonickém rozhovoru mezi Angelou Merkelovou, Mariem Montim a Lukasem Papadimosem.

Merkelová dnes měla jednat s Montim v Římě. Cestu však zrušila kvůli náhlé rezignaci německého prezidenta Christiana Wulffa.

Řecku dnes vyprší lhůta ke sjednání dohody o seškrtání dluhů u soukromých investorů. Ti mají v rámci výměny dosavadních dluhopisů za nové odepsat zhruba polovinu nominální hodnoty obligací, což je asi 100 miliard eur. Podmínky dohody by měly být oznámeny v pondělí, poté co ministři financí eurozóny schválí nový úvěr pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč).

Soukromí investoři by měli v rámci dohody odepsat 70 procent všech svých pohledávek včetně úroků. Dohoda s nimi je jednou z podmínek, které si Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vytyčily pro poskytnutí druhého úvěrového programu. Řecko potřebuje peníze nejpozději do 20. března, kdy musí splatit dluhopisy za zhruba 14,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK